Etichete

, , , , ,

PASTENI 2013

Traditia locala, din zona Cugirului, este pastrata cu sfintenie de localnici. I

In fiecare an, in preajma sarbatorilor pascale, membrii comunitatii sarbatoresc Pastele, prepara vinul si bucatele, si poarta costume populare specifice locului. Cei care implinesc 60 , ani de cumpana in viata unui om, se aduna si se „socotesc” cum sa faca sa fie sarbatoarea Pastelui cit mai frumoasa si intreaga comunitate sa fie multumita. Pasteni din Cugir si Vinerea, judetul Alba, se aduna pe la Case Parohiale si incep pregatirile.

Imagine

 Se aduc oalele, galetile si ciuberele in care urmeaza sa fie preparate si duse  pastile. Femeile, impodobesc vasele cu flori , cu sigla anului si cu o panglica tricolora! Mare atentie, ca banda tricolora trebuie sa fie cu rosu in jos! Important de stiut! Cind toate sunt gata, se lasa in asteptare, pina in ziua cea mare! Barbatii, aduc covoarele pentru biserica, praporii, adica steagurile Bisericii Ortodoxe, tipice pentru Paste! Toate se pun in acelasi loc, sa tea gata pregatite pentru ziua cea mare!

Anul acesta , am implinit si eu 60 de ani, si am fost Pasteanca, ca multi dintre prietenii si colegii mei! Pe unii, i-am mai intilnit prin oras, dar altii, nu i-am vazut de mult timp! Ba chiar am vorbit, si mi-a facut mare placere sa intilnesc colegi pe care nu i-am mai vazut de cind am terminat clasa a VIII-a… A fost o experienta interesanta!

Pentru ca anul acesta s-a intimplat ca Pastele sa fie in 5 mai, Si Saptamina Mare a inceput de la 1 mai, am „defilat” impreuna cu ceilalti Pasteni. Dar, sa fiu mai detailata: pe data de 1 mai, 2013, in jurul orei 2 p.m., ne-am strins, toti imbracati in haine populare rominesti, specifice zonei Cugirului. Si, pentru ca este un eveniment importat in familie sa aiba un pastean, au venit si membrii familiilor lor, cu copiii, unii imbracati tot in haine taranesti. Multi alti cetateni din oras, au venit sa vada pe noii Pasteni din anul acesta! Si s-au minunat! Caci a fost o adevarata minune si abundenta de haine albe, de bumbac, cusute cu fir negru, cu veste negre, palarii negre si fote negre cusute cu pricepere si migala. Nu putine au fost hainele care au ramas de la bunici si strabunici, in casele oamenilor, si imprumutate cu aceasta ocazie. Iar noi, cei ce le purtam, ne simteam mindrii, frumosi si plini de har! Intr-adevar o sarbatoare de suflet!

Am pornit, de la Casa Parohiala a orasului Cugir, catre Biserica Ortodoxa, din Cinepi! In fata, era un pastean, care ducea in brate icoana Maicii Domnului, urmau  preotii si cei care purtau steagurile, praporii! Apoi, erau barbatii, in hainele taranesti care duceau ciuberele frumos aranjate cu citeva zile inainte, apoi femeile, unitate in diversitate de costume populare, cu traitute si galeti impodobite. In urma lor, veneau Pastenii care nu aveau costume populare, insa toti cu haine de sarbatoare!

Imagine

 

La intrarea in Cimitirul din Cinepi, s-a tinut o scurta slujba, de catre preoti.

Imagine

 

Cind s-a ajuns la Biserica Sfinta Treime, din Cinepi, Pastenii au intrat in Biserica si s-au asezat pe scaune: barbatii in stinga si femeile in dreapta altarului. A fost o slujba deosebit de frumoasa! Seara, dupa ora 8 p. m., Pastenii au fost la masa cu preotul, pentru a servi o bucata de placinta si un pahar de vin. Am profitat de ocazie sa mai discut cu colegii si sa aflam mai multe despre cunostintele comune, in special de la scoala…

A doua zi, joi si apoi vineri, pastenii au participat la slujbele de seara. Vineri au venit marginenii de la munte, cu bucate ce urmau sa fie sfintite la slujba si apoi sa le duca pe la casele lor de pe dealurile din imprejurimi. In ziua de Paste, marginenii au pe masa bucate si paste sfintite in sinul familiei lor!

Simbata spre duminica, de la ora 4 a.m., a inceput slujba de inviere, cu inconjurarea bisericii de trei ori si intrarea in Biserica, pentru slujba.S-a luat lumina! La terminarea slujei, oamenii au iesit si, au luat paste de la Pastenii barbati, care au pregatit vinul si painea sfintita. S-au sevit in pahare de plastic cu capac! Ceva inedit! Pina acum, pastele, erau puse in ciubere, si un Pastean, le punea paste cu polonicul la fiecare persoana care venea cu paharul propriu… Dura mult si oamenii nu aveau rabdare! Noi, Pastenii am rezolat cu bine si acest lucru! Si multe alte beneficii pentru Biserica si comunitate!

O experienta unica, plina de bucurie sufleteasca si eleganta !