Handmade,

sau pe romaneste, lucru de mina sau artizanat, spun unii, desi, nu cred ca se poate aplica nici un termen.

Atelierul de bijuterii este un loc unde indemanarea, imaginatia si uneltele se impletesc in a crea ceva unic, frumos si interesant. Se spune ca pietrele, aidoma oamenilor, au suflet si energie. Unele sunt in categoria pietrelor zodiacale, cu semnificatiile lor, cu frumusetea si energia lor. Dupa unele zodiace, ar trebui ca in fiecare luna, o persoana sa poarte piatra lunii respective. Eu cred ca, indiferent de zodie, important este sa „comunici „cu piatra. Ea te cheama, te ademeneste, iti da energie si te incanta. Ei bine, aceasta este piatra care ar trebui sa fie cu tine tot timpul. Ca inel, in bratara , ca medalion, sau ca inel de chei… Tendinta actuala in bijuterii, este sa fie folosite pietrele „brute”… Doar cel „chemat” poate lucra cu ele, le poate simti si imbraca intr-o forma noua, delicata si armonioasa. Caci o bijuterie, cat de mica si de neinsemnata ar fi, are identitate proprie. Este o personalitate, care da bucurie, respect, demnitate si frumusete.

Apartament-SUA

Sunt bijuterii create din pietre semipretioase sau margele si sirme. Sunt multe modalitati de a crea bijuterii, ca: policlei, ca o plastelina; fisii de metal (inox, cupru, aur, argint); textile(matase,lina, ate); hirtie; materiale reciclabile;obiecte; rasina, etc

Dar mie mi s-a potrivit „wire wrapping”, adica, lucrari in sirme: argint, aur, cupru, bronz antichizat, alama, etc Iar acestea, „prind” pietrele semipretioase, in general, dar si margele de sticla sau acrilice.

Metodele de lucru sunt wire wrapping, rasucire de sirme, nod viking, crosetat. Dar, incerc si macrame, crosetat de fire, tricotat de fire, etc.

Cei trei clestii, care sunt patru, sunt uneltele cele mai folosite de mine, in crearea de bijuterii handmade. Ei sunt: clestele de facut zale, (rotund); clestele plat, cu care prind sirmele si le modelez; clestele de taiat si, al patrulea cleste, este folosit mai rar, cind doresc sa modelez ceva ce merita mai multa atentie…( cleste pentru crimp).

Accesoriile, sunt achizitionate de pe internet, de pe Breslo.ro :zale, tortite, charmuri, pietre, margele, sirme, etc. 

Eu,Vinerea,2015...

Ma numesc Margareta Chirosca, Aldenn, ca si creator de bijuterii hand-made si fotograf.Traiesc in Cugir, Judet Alba, Romania. Dar, inceputurile mele in bijuterii, s-a format in Ann Arbor, Mi, USA, unde am locuit o perioada de timp.M-am inscris la cursuri si am invatat elementele de baza. Apoi, mi-am achizitionat uneltele si materialele necesare, si, studiind reviste de specialitate, si video+uri, am inceput sa creez propriile mele bijuterii. Dupa o jumatate de an, am incercat sa le vind la prietene, sau la magazine. Am avut bucuria de a fi expuse in jur de 10 piese intr+un magayin de bijuterii handmade in orasul in care locuiam atunci. Am postat pe situri de renume in State, cum sunt Etsy si American Craft. Acolo, au fost apreciate ca bijuterii deosebite fata de cele create de ceilalti designeri. Am discutat mult despre tehnici si materiale de lucru. Insa, background-ul meu, ma facea sa creez bijuterii in stilul meu, chiar daca eram influentata de creatiile artizanilor de renume din State. Citeva firme celebre in lume, pe care le urmaresc sunt: Szarka Gem Stones, Fire Mountain Gems si multe altele, din America si Europa. Chiar si acum, cind am revenit acasa, continui sa ma informez si sa lucrez produse cit mai moderne si cu tehnici nou aparute.

Stilul meu este wire wrapping ( impachetari in sarma). Materialele preferate sunt sarma de argint si perlele. Lucrez cu placere si cu pietrele semipretioase. Imi place mult sa modelez medalioane, din pietre semipretioase mari si sarme de diferite dimensiuni.

Tehnicile folosite sunt wire wrapping, stitch, twisted wire, viking knot.

Citeva dintre bijuteriile handmade create de mine in cei 8 ani…

green on red

Bloguri unde sunt postate bijuteriile mele sunt:
http://aldennbiju.blogspot.com
http://aldenndesign.wordpress.com
http://ro.linkedin.com/in/margaretachirosca
http://margareta07.etsy.com (incetata activitatea, insa contul exista)
http://pinterest.com/aldenn7

Peridot

Rosu si negru