Exista doua feluri de lumina,  iar,  in unele limbi,  de altfel,  exista doua cuvinte pentru a spune:  lumina.  De exemplu in limba bulgara exista Svetlina,  care este lumina fizica, aceea pe care o vedem, si Videlina,  Lumina spirituala,  Lumina primordiala,  cea pe care Domnul a creat-o la inceputuri,  spunind:

” Sa fie Lumina!”  

Numai aceasta Lumina,  ea singura,  poate sa ne descopere secretul Creatiei,  fiindca cu ajutorul ei a fost creata lumea.

In cea de-a  patra zi,  cand Dumnezeu a creat Soarele,  Luna si stelele a aparut svetlina,  care este o manifestare mai materiala decat videlina.  Soarele,  care in realitate,  nu este acea minge de foc imaginata de oameni,  ci o Entitate vie,  dotata cu o constiinta larga si minunata,  primeste Lumina subtila,  invizibila,  videlina,  si o transforma in lumina vizibila,  svetlina,  gratie careia el lumineaza intreg Universul.  Aceasta chintesenta,  videlina,  este atat de puternica,  incat acela care ajunge sa condenseze in sine o farama din ea,  va invinge toate obstacolele…