Etichete

, , , , , , , , ,

Dimineata, inainte de a deschide ochii (caci imi place sa meditez citeva minute doar pentru mine), am avut citeva ginduri deosebite, care m-au mirat mult…

Imagine

 

Ma gindeam la viata omului si la etapele prin care trece. Si asa, parca se impleteau aceste ginduri, se intorceau, si reveneau, creind o adevarata „bijuterie” de ginduri…Era ceva foarte frumos! Ciclurile vietii umane, PORTI, cum le spun eu…

Prima POARTA, In primii 20 de ani, individul senaste, devine constient de sine, traieste in familie, prima integrare in comunitate, socializeaza, mergind intr-o comunitate, gradinita, scoala. Corpul creste, se intinde, creierul receptioneaza tot mai multe senzatii, trairi si experiente personale. Cunostintele abunda si creierul este ca un burete! Asimileaza usor! Perioda pubertatii aduce transformari ale corpului, atitudinii si experientei de viata! Incep primele hotariri personale si orientarea profesionala. Majoratul la 18 ani ( in Statele Unite la 21 de ani).

La 20 de ani, omul este pregatit din toate punctele de vedere sa inceapa un nou ciclu de viata!

A doua POARTA, la 20 de ani! Intre 20 si 40 de ani, persoana, indiferent daca este femeie sau barbat, incepe, dezvolta si aprofundeaza viata profesionala, dar si una familiala. Apare familia, cu dragostea si respectul reciproc, iar apoi, copiii, darul de la Dumnezeu pentru umanitate, care intregesc si incheaga familia, dindu-i noi responsabilitati si satisfactii. Parintii retraiesc prin copiii lor, primul lor ciclu din viata. Dar, acum trebuie sa-si indrepte greselile copilariei si sa-i indrume pe cei mici, sa se dezvolte fizic, psihic si intelectual. Este bine ca ambii parinti sa participe la instruirea odraslelor, pentru ca educatia din familie sa fie un exemplu pentru perioada cind copiii vor avea propria lor familie.Educatia incepe din familie!!!

Pe scurt, intre 20 si 40de ani, omul se implineste prin el insusi, prin cunostintele si experientele personale.

A treia POARTA, Intre 40 si 60 de ani, este o perioada dificila! Esti prea tinar sa fii batrin si prea batrin sa fii tinar! Pentru prima data in viata, persoana constientizeaza ca,  corpul se modifica si imbatrineste, profesiunea a trecut de apogeul sau, copiii au crescut, familia se micsoreaza. Este tot mai abatut, tot mai multe ginduri si intrebari in legatura cu sine, cu viata personala, cu legaturile sale… Prietenii se indeparteaza… Este foarte important sa  se traiasca in armonie si respect cu sotia sau sotul. Familia inca are radacini puternice.

A patra POARTA, la 60 de ani! Portalul vietii este virsta de 60 de ani!  Moment foarte important!Ciudat, dar adevarat! ( Aceasta POARTA, a fost motivul pentru care am scris acest articol! De curind am implinit si eu aceasta virsta, si, cu modestie marturisesc ca asa este!) Imi amintesc, tinara fiind, cam in al doilea ciclu de viata, vedeam persoane de 60 de ani si mi se pareau „matusalemice”,  si ma gindeam ca eu nu voi fi ajunge niciodata asa… Cita nestiinta… Uite ca viata iti ofera exact acelasi lucru, dar vazut din alt punct de vedere. Uneori, ma compar cu cei din POARTA  2, si mi se pare ca suntem indentice persoanele cu aceste virste, dar de „cealata parte” a vietii! 

A cincea POARTA, la 60 de ani! Intre 60 si 80 de ani ( cei care continua sa traiasca…), oamenii se sprijina mai mult, se respecta mai mult. Sunt mai intelepti si cu mare experienta de viata! Exista o vecinatate in care se restring si se simt bine. Familia are un rol exprem de important! Ma refer la sot si sotie, mai putin la copii, care la rindul lor au propriile lor familii si probleme. Se cauta tot mai rar si ramine doar familia restrinsa, cu cei doi. Se sprijina cind sunt bolnavi, se bucura cind au o mica petrecere cu vecinii, dar mai putina mincare si bautura…Animalele care sunt pe linga casa au un rol tot mai important si se asociaza pentru binele ambelor parti… Persoane sunt tot mai slabite fizic, cu un umor caustic dar si amuzant… Cu miscari tot mai lente, totul se face fara graba…Avem timp destul! Raminerea la pensie este o bucurie si o intristare in acelasi timp! O recunoaste fatisa ca nu mai poti tine pasul cu ceilalati, dar si refularea in fata inutilitatii personale! Este recunoscuta „neputinta” fizica, profesionala dar si intelectuala! Sunt tot mai singuri si tot mai constienti de singuatatea proprie! Le plac oamenii din jur, familia, dar ii oboseste forfota si galagia! Oamenii sunt in cautare de liniste…Dau sfaturi, dar numai daca li se cere, si o fac cu mare bucurie!

A sasea POARTA, la 80 de ani! Intre 80 si 100 de ani! Sa va spun sincer, sunt putini care reusesc sa duca viata mai departe…Am cunoscut doua persoane in Romania si sase in America, unde am fost „Former Care Giver ” , (ajutor medical si nu numai). Sunt prsoane care vor sa socializeze, sa vada cit mai multa lume, la care sa ii spuna din experientele lor personale din viata: armata, profesiunea, familia largita cu problemele sale,etc. Dar, toate acestea sunt spuse alene, cu glas obosit si tinguitor. Insa nu pot sa vorbeasca sau sa stea cu alte persoane mai mult de doua ,trei ore. Apoi obosesc, si nu de putine ori, adorm, impacati, intr-un fotoliu! Pentru cei mai tineri, care sunt activi si agitati, este foarte greu sa stea in preajma persoanelor din acest ultim ciclu. Li se par plictisitori, si neinteresanti. De cele mai multe ori, nu ii asculta pe cei batrini! Aceasta perioada este foarte asemanatoare cu cea a copilariei si adolescenteica dezvoltare a individului, dar de cealalta parte a vietii!

A saptea POARTA ! Cei peste 100 de ani, ce sa spun! Socializeaza cam doua ore pe zi, in rest ,prefera sa fie singuri, cu obiceiurile si placerile lor! Sunt mindri ca au ajuns la acest prag si asteapta cu resemnare sa se reintoarca ACASA ( in univers….)

Sapte PORTI, sapte ceruri, sapte ingeri, sapte zile, sapte ore, sapte minute, sapte secunde…O VIATA DE OM!